Tips van esther

Ademhalen door je neus, dit zijn de voordelen

7 februari 2021

Ademen is iets wat we duizenden keren per dag doen. Vaak zonder er bij stil te staan. Als ik voor mezelf spreek, was ik tot zes jaar geleden mij niet bewust van wat een gezonde ademhaling was. Totdat ik kennis maakte met Buteyko ademhalingstherapeute Marijke van Gend. Wat een openbaring.

Binnen de zogeheten Buteyko methode is men groot voorstander van de neusademhaling. Met de mond dicht ademen dus. Nu zal je misschien denken ‘dat doe ik altijd, nu ook’. En toch, als je erop gaat letten, adem je waarschijnlijk vaker door de mond dan je denkt. Loop maar eens snel de trap op om nog even snel iets te pakken terwijl je al de deur uit had willen zijn. Of als je op je fiets springt om even snel een boodschap te doen. Of een rondje gaat hardlopen. Even 5 voordelen op een rij:

1. Neusademhaling zorgt dat je makkelijker binnen je grens blijft, fysiek en mentaal.

De neusademhaling is daarmee een natuurlijke begrenzer. Tijdens het hardlopen houd ik mijn mond dicht of ik plak em dicht:-). Gevolg is dat ik nooit te hard van start ga en verdeel op deze manier mijn energie van begin tot eind. Omdat de grens van mijn kunnen –zoals bij iedereen- per dag verschilt, vertelt mijn neusademhaling mij exact of ik voor dat moment een stap harder kan of niet. Ik luister hierdoor naar mijn lijf, waarom zou ik dat niet doen? Voelt goed! Als ik een vijftien kilometer (hard)loop, kom ik fit en met energie thuis. Nooit meer blessures!

2. Ademhalen door je neus verhoogt de weerstand.

De neus werkt als een luchtfilter. Bacillen blijven buiten waardoor de lucht schoner is die je binnen krijgt. Verkoudheden en griep blijven vaker uit. Zelf heb ik geen griep meer gehad en ben ik niet meer verkouden geweest. Bijzonder!

3. Neusademhaling kalmeert.

Wanneer je door de mond ademt, zit de ademhaling vaak hoog. De zogeheten borstademhaling. Dit betekent automatisch een snellere ademhaling en een hogere hartslag. Er kan dan zelfs sprake zijn van chronische hyperventilatie. Andersom: In- en uitademen via de neus zorgt dat buikademhaling wordt gestimuleerd. De hartslag gaat omlaag waardoor je meer kalmte ervaart. Neusademhaling met de hand op de buik is tevens de snelste manier om je rustig te voelen tijdens een moment van stress en te herstellen na inspanning.

4. Neusademhaling leidt tot meer energie!

Omdat de neusademhaling een lage buikademhaling stimuleert, hoeft het hart niet onnodig hard te werken waardoor het lijf minder energie verbruikt. De energie kun je goed gebruiken voor je daginvulling of voor het sporten zelf. Dit ga je merken. Ik voel mij zoveel energieker!

5. Ademhalen door je neus vermindert stress.

Hoeveel waard is dat? Veel. Minder stress maakt dat meer helder kunt nadenken. Minder stress betekent sowieso dat je leuker en milder voor jezelf bent en daarmee ook naar je omgeving. Ga maar na. Kortom: Met de neusademhaling heb je een middel tot je beschikking die je niets kost en veel energie oplevert!

Wil jij ook ervaren hoe je meer rendement uit je ademhaling kunt halen? In mijn programma Excellent Program krijgt dit naast vele andere onderwerpen de aandacht. Velen zijn je al voorgegaan!