Tips van esther

Perfectionisme, hoe kom je er vanaf ?

18 februari 2021

Perfectionisten zijn onder andere herkenbaar aan hun uitspraken. Je hoort hen niet snel iets zeggen als: “Ik zie wel”, of schouderophalend: “Zo ben ik nu eenmaal”. Nee..;-). Perfectionisten zijn vaak kritisch. Leggen de lat voor zichzelf hoog. Willen het vaak nèt even anders en leggen zich niet zo snel bij iets neer. Zijn vasthoudend. Is dat allemaal erg? Nee hoor. Perfectionisme kan een valkuil zijn, dat wel.

Niet goed of slecht

Perfectionisme is een valkuil als we de neiging hebben álles perfect te willen doen. Denk aan onze job of onze rol als partner, als ouder, maar ook onze rol als kind naar ons eígen ouders. Of hoe ons huis vanbinnen en vanbuiten eruit ziet. En de tuin;-). Of zelfs ons leven. Goede gewoonte of slechte gewoonte? Het is geen kwestie van goed of slecht. Het kan een valkuil zijn om hierin door te slaan. En dat is niet handig.

Wel vermoeiend

Voor jezelf niet handig maar ook voor je omgeving niet. Perfectionisme kan vermoeiend zijn. Spontane acties blijven vaker uit. En wanneer de agenda ook nog eens vol is, is het in het hoofd ook druk. Een wirwar van gedachten, die je niet zomaar kunt stoppen. Want ja, de controle daarover willen hebben, heeft dan weer met perfectionisme te maken. Met als gevolg dat wanneer je ‘s nachts in een lichte slaap komt, de radartjes direct weer gaan draaien. Nog net geen 24/7 ‘AAN’, maar wel heel vaak;-).

En krampachtig

En zijn we productief wanneer we álles perfect willen doen? Hmmm nee. Ik vergelijk het met een laptop waar vijfentwintig tabbladen open staan. De laptop wordt er niet bepaald sneller van. Dat geldt in veel gevallen ook voor perfectionisten die álles perfect willen doen. Ze raken vermoeid. En alles voelt te veel. Het handelen wordt mogelijk krampachtig.

Mooie eigenschap

Als we perfectionisme in ons hebben, is het behalve een valkuil ook een hele mooie eigenschap. Echt wel! De kunst met name is te ‘focussen’. Want wat denk je, zou Irene Schouten pieken wanneer alles in haar leven perfect ‘moet’? Veel aan haar hoofd heeft? Nee. Doordat zij zich focust, is ze samen met haar perfectionisme tot in detail gericht op haar doel: een mooie 5.000 meter rijden. With a smile.

Die ontspanning doet wonderen

Als we ons bewust zijn van ons eigen mate van perfectionisme, dan zijn we goed op weg. Wanneer we ons vervolgens focussen op wat echt belangrijk is en voor al het ándere de teugels wat laten vieren? Dat leidt tot meer je tijd ontspannen kunnen doorbrengen. Maar ook tot effectiviteit. Efficiency. Maar vooral die ontspanning doet wonderen. Evenals het regelmatig stilstaan bij en genieten van wat goed ging/ gaat. Het leidt tot voldoening en dat is dan ons natuurlijk weer veel waard. Een handreiking naar jezelf. En als je weet dat dat haalbaar is?

Kansen zien en benutten

De moraal van het verhaal is dat perfectionisme wel degelijk ok is. Mooi zelfs! Daar hoef je helemaal niet vanaf. Als je perfectionisme goed inzet, dus focust, kom je ver. Vaak heel ver. Kansen zien en benutten, daar zijn perfectionisten uitermate goed in, haha. De weg ernaar toe is vervolgens intens. ‘Major’ intens. En wanneer iets anders loopt dan gedacht? Dan lukt het zelfs een perfectionist die bewust is van wat hij/zij doet om te zeggen “Het is zoals het is” 😉

Herken jij je in het verhaal maar loop je vast? Kijk eens rond op mijn website en laten we in contact komen. Ik ontmoet je graag!